fbpx
Fenomen Prodüksiyon ve Organizasyon

Pazarlama ve Tanıtım Videolarında Prodüksiyon Süreci Nasıl İşler?

Daha önceki yazımızda video prodüksiyon alanında ihtiyaç belirlemenin önemini ve bunun nasıl yapılacağını anlatmıştık. Bu yazımızda, pazarlama ve tanıtım odaklı videoların fikirden son ürüne kadar geçirdikleri süreci ele alacağız.

Pazarlama videolarının üretim aşamaları, diğer video türlerinin üretim aşamalarından bazı önemli noktalarla ayrılır. Reklam amaçlı hazırlanan videolar, işletme ve/veya hizmetin tanıtımı ile sınırlı değildir. Kullanılan video kurumun genel imajıyla da doğrudan ilişkilidir. Bu durum prodüksiyon sürecinin ilerleyişinde değişikliklere neden olabilir. Süreç en temel hatları ile genellikle 4 ana bölüme ayrılır. Danışmanlık ve brief süreci, ön prodüksiyon süreci, prodüksiyon süreci ve post prodüksiyon süreci bu 4 ana bölümün başlıklarıdır.

Danışmanlık ve Brief Süreci

Müşterinin ihtiyacına uygun konseptin belirlendiği ilk aşama danışmanlık aşamasıdır. Kreatif hizmetin müşteri ihtiyaçlarına en uygun şekilde belirlendiği aşamada,

  • Hedefler (Bu videoya niye ihtiyaç duyuyoruz? Videonun ulaşmasını istediğimiz sonuç ne ve ne kadar sürede bu amacın gerçekleşmesini bekliyoruz?)
  • Mesaj (Videonun iletmesi amaçlanan tek bir mesaj olsa ne olurdu?)
  • Hedef Kitle (Kime ulaşmaya çalışıyoruz?)

ortaya çıkarılır.

Bu süreç içinde müşterinin cevaplaması gereken bazı sorular ise aşağıdaki gibidir.

  • Kurumsal kimlik ve marka kuralları (Dahil edilmesi istenen görünüm ve atmosfer)
  • Format (Videonun hangi kanallarda kullanacağının belirlenmesi ve uygun formatın belirlenmesi)
  • Bütçe
  • Zamanlama

Konsept belirlendikten sonra mesajı hedef kitleye ulaştıracak en iyi fikir ve tonun bulunması için müşteri onayı üzerinden ilerleyen fikir süreci tamamlandıktan sonra ön prodüksiyon aşaması başlar.

Ön Prodüksiyon Süreci

Prodüksiyon öncesi süreç, senaryonun yazıldığı, sahnelerin ve çekim alanlarının belirlendiği, gerekli ekipmanların kiralandığı, varsa oyuncuların seçildiği ve çekim listelerinin hazırlandığı süreçtir. Karmaşık projelerde, konseptin belirlenmesi sonucunda ortaya çıkan senaryo üzerinden, video içinde yer alacak her karenin görsel amacını gösteren storyboard da süreç içinde yer alır. Storyboardlar, henüz çekim yapılmadan kamera açılarının, odak noktalarının, kamera hareketlerinin ve görsel tüm mesajların görünürlüğünü sağlaması nedeniyle gerekli bir adım olarak karşımıza çıkar.

Senaryo ve storyboard müşteri tarafından onaylandığında belirlenmesi gereken yeni noktalar;

  • Çekim ekibi organizasyonu
  • Oyuncu ekibi organizasyonu
  • Çekim alanlarının belirlenmesi
  • Kullanılacak ses ve müziklerin belirlenmesi
  • Sanat yönetimi

olarak karşımıza çıkar.

Tüm bu aşamalar tamamlandığında prodüksiyon süreci başlayabilir.

Prodüksiyon Süreci

Gerçek çekim sürecine girdiğimizde, projenin kapsamı dahilinde süre 1 günden 2 ya da 3 haftaya kadar uzayabilir. Yine benzer şekilde, çok geniş ya da küçük bir ekiple gerçekleştirilebilir. Her şeyin tamamen planlandığı durumlarda bile bazı aksamalar olabileceği öngörülerek süre belirlenmelidir.

Post Prodüksiyon Süreci

Çekimleri tamamlanan görüntülerin son ürüne dönüşme sürecini Post Prodüksiyon süreci olarak adlandırıyoruz. Video ve seslerin düzenlendiği ve kaba kurgunun tamamlandığı aşamanın ardından, çok daha detaylı olan bu kısım aşağıdaki aşamaları içerir.

  • Montajın formata uygunluğunun sağlanması
  • Renk ve diğer efektlerin düzenlenmesi
  • Ses düzenlemesi

Onaya iletilen video üzerinde müşterinin talep ettiği son düzenlemelerle birlikte pazarlama videosu prodüksiyon aşaması tamamlanmış olur.

Her ne kadar süreci bu şekilde aktardığımızda her şeyin son derece sorunsuz olmasını öngörsek de ‘her zaman alternatif bir plan olmalıdır’ mantığıyla ilerlemek son derece önemlidir. Doğru prodüksiyon ekibi ile çalışmanın zaman ve para tasarrufu konusunda son derece önemli bir rolü olduğunu hatırlamakta da fayda vardır. Ayrı bir uzmanlık alanı olarak ele alınması gereken bu video türü, doğru işlendiğinde ömür boyu erişim olanağı sağlayan çok önemli video materyalleri ortaya çıkarabilirken, amacına ulaşmayan videolar ciddi bir emeğin boşa harcanması anlamına gelebilir.

Dijital medya platformları için hazırlanan pazarlama ve tanıtım odaklı videolarda, profesyonel bir ekiple çalışmanın en büyük avantajı hızlı, esnek ve dinamik bir sonuca ulaşmanın kolaylaşmasıdır. Dijital video platformları ve sosyal medya için üretilen pazarlama videolarının hızlı tüketilmesi beraberinde hızlı, fazla ancak kaliteden ödün vermeyen video üretimi gerekliliğini getirmektedir.

Firmanızın ihtiyaç duyduğu prodüksiyon hizmetinin pazarlama videosu alanında olduğunu düşünüyorsanız, sürece ve tüm tekniğe hakim kadrosuyla Fenomen Prodüksiyon sizin için doğru adres. Bizimle iletişime geçmek için info@fenomenproduksiyon.com adresine elektronik posta gönderebilirsiniz.