fbpx
Fenomen Prodüksiyon ve Organizasyon

Sessiz istifa nedir? Ne değildir?

Yeni bir kavram olmasa da sessiz istifa terimi, bazı çalışanların var olan kurumsal düzeni reddetmesi ve iş sınırlarını belirlemesi nedeniyle son zamanlarda sosyal medyada popülerlik kazandı.

Sessiz istifa, bir çalışanın işini bıraktığı anlamına gelmiyor. Bunun yerine mesai saatlerinden daha uzun çalışmayan, görevlerini kesinlikle iş tanımları ile sınırlayan ve ekstra bir görev almayan çalışanların halini tanımlamak için kullanılıyor. İşlerini halletmek için mümkün olan en az efor sarf etmek ve iş-yaşam dengesini iyileştirmek için net sınırlar koymak istiyorlar. Bu çalışanlar hala görevlerini yerine getiriyorlar, ancak kariyerlerine rehberlik etmek ve üstlerine karşı öne çıkmak için ‘iş hayattır’ kültürünü benimsemezler. İş tanımlarında yazanlara sadık kalırlar, eve gittiklerinde işi arkalarında bırakırlar ve iş dışı aktivitelere odaklanırlar.

Ancak sessiz istifa, bir çalışanın konumundan memnun olmadığının veya tükenmişlik yaşadığının bir işareti olabilir. Sessiz istifa, stresi hafifletmeye yardımcı olmak için çalışanın tükenmişlikle uğraşmasının bir yoludur. Ayrıca pozisyon değiştirmeye hazır oldukları veya şu anda başka bir iş arıyor olabilecekleri anlamına da gelebilir.

Sessiz istifa popüler bir terim olabilir, ancak bu uygulama yeni değil. İşçiler, düşük ücret, yönetilemeyen iş yükü, tükenmişlik veya büyüme fırsatlarının eksikliği nedeniyle yeni bir şeyler aramak için yıllarca sessizce işlerini bıraktılar.

Asana’nın 2022 İş Anatomisi raporuna göre, 10 çalışandan yedisi geçen yıl tükenmişlik yaşadı. Rapor bulguları ayrıca tükenmişlikten muzdarip çalışanların daha az meşgul olduğunu, daha fazla hata yaptığını, şirketten ayrıldığını gösterdi.

Pandemi, çalışma kültürünü alt üst ederken sessiz istifayı gündeme getirdi. LinkedIn’in Küresel Yetenek Eğilimleri 2022 raporuna göre, daha fazla insanın kariyerlerini düşünmek ve sorgulamak, daha fazla iş-yaşam dengesi aramak için zamanı vardı.

Sessiz iftifa belirtileri

Sessiz istifa belirtileri, çalışanın işten geri çekilmek isteme nedenlerine bağlı olarak çeşitli biçimlerde olabilir. Bir çalışan gerçekten mutsuzsa, belirtiler daha iyi bir iş-yaşam dengesi istemek gibi basit bir amacı olan birinden çok daha belirgin olabilir.

Sessiz istifanın bazı belirtileri ise şunlardır:

  • toplantılara katılmamak;
  • geç gelmek veya erken ayrılmak;
  • verimlilikte azalma;
  • ekip projelerine daha az katkı;
  • planlama veya toplantılara katılmamak;
  • tutku veya coşku eksikliği.

Sessiz istifayı önlemenin en önemli yolu ise çalışan deneyimini iyileştirmektir. Çalışanlarla konuşmak, geri bildirim toplamak ve takdir edilmelerini sağlamak için neler yapılabileceğini tartışmak iyi birer başlangıç noktası olacaktır.