Yeni Asır Gazetesi Yazarı Mehmet Veli Olgundeniz, 18.09.2011 tarihli yazısında, Fenomen’in ortaklarından biri olan Mehmet Auf’un Murat Toktamışoğlu ile 2002 yılında yazdığı ‘Kötü Yöneticinin El Kitabı’ adlı kitaptan bahsetti.
Kötü Yönetici Olma Rehberi
Bir satış temsilcisi, bir sekreter ve bir yönetici, yemekten sonra dışarıda yürüyüş yaparken eski bir lamba bulurlar.
Lambayı ovuşturunca, içinden dumanlar arasında bir cin çıkar. Cin, onlara “Ben hep üç istek yerine getiririm, siz üç kişi olduğunuza göre birer istek hakkınız var.” Sekreter, “Önce ben, önce ben” diye öne atılır. “Bahama Adaları’nda olmak istiyorum; bir sürat teknesinin içinde, hayata boş vermiş olarak yaşamak istiyorum,” der demez, sekreter, puff diye yok olur.
“Sıra bende” diye atılır satış temsilcisi. “Ben Hawaii’de kumsalda olmak istiyorum; yanımda sevgilim ve sonsuz Pina Colada içkisi olsun.” Der demez satış temsilcisi puff diye yok olur.
Cin, yöneticiye döner; “Şimdi sıra sende” der.
Yönetici: “İkisini de öğleden sonra masaları başında görmek istiyorum.”
Kıssadan hisse: Önceliği, daima yöneticiye verin!
Geçenlerde elime ilginç bir kitap geçti. Yönetim ve Eğitim Danışmanları Murat Toktamışoğlu ile Mehmet Auf, kötü yöneticiler için rehber bir kitap yazmışlar. Geçtiğimiz hafta MediaCat yayınlarından piyasaya çıkan “Kötü Yöneticinin El Kitabı” adlı kitabın sayfalarını karıştırırken pek çok ilginç anektodla karşılaştım.
Kitap ‘Kral çıplak’ diyen çocuk gibi, ‘Yönetici kötü! Yönetici kötü’ diye haykırıyor. Kötü yöneticilere, daha da kötü olabilmek için neler yapmaları gerektiğini gösteriliyor (!)
Yöneticilere tutulan muzip ve bilgelik dolu bu kocaman aynanın bir yerinde kendinizi görecek ve belki de çok gülersiniz.
Önemli görünmek için
Kitapta “Önemli Yöneticilere Önemli Kurallar” bölümünde de işyerinde önemli bir insan olarak görünmek için çeşitli önerilerde bulunuyor. İşte sizin için seçtiğim önerilerden bazıları:
- Her zaman son derece önemli gözükmeye çalışın. Sürekli önemli kişilerle görüşüyormuşsunuz havası yayın.
- Her zaman meşgul olmalısınız. Zor ulaşılır olmaya çaba gösterin ve bunu da başarın.
- Kimseyle tartışmaya girmeyin. Sizi sıkıştırmaya çalışan olursa ona ilgisiz bir soru sorun ve o ne olduğunu anlamadan koltuğunuza yaslanıp rahat bir ifadeyle sırıtın ve konuyu değiştirin.
- Ofisinizden çıktığınızda olabildiğince hızlı ve seri adımlarla yürüyün, böylece personelinizin ve üstlerinizin sorularından kurtulur iletişim kurmaktan da kaçmış olursunuz.
- İmaj her şeydir. İmajın bir damlası, gerçek olmanın litrelerine bedeldir.
- Sürekli takım oyunundan söz edin. Fatih Terim’den, Aydın Örs’ten örnekler verin.
- Her zaman herkesin önünde değişmekten, değişimden sözedin. Her iki kelimenizden biri değişim olsun, fakat siz asla değişmeyin.
- Katılımcı, paylaşımcı bir yönetim tarzı uygulayın, insanların fikirlerini sorun söyleyince de ağız bükün, dudak kıvırın, surat ekşitin, kimine gülün, kimine de duymamış gibi yapın.
- ‘İnsanlar en değerli varlığımızdır’ deyin ve fazla mesai ile o varlıkları korumaya alın.
İyilikle kalın