fbpx
Fenomen Prodüksiyon ve Organizasyon

Eğitim Videosu Nasıl Hazırlanır?

Aktif Öğrenmenin Pasif İzleme ile Gerçekleşmesini Sağlayan Prodüksiyon Hizmeti; Eğitim Videosu Serileri

Bir öğrenme aracı olarak video, çok uzun yıllardır hayatımızda. Ama eğitim videolarına ulaşma şeklimiz ve videoların formatı her geçen gün yenileniyor. Biraz geçmişe gidersek karşımıza, video kasetler ve DVD’ler çıkacaktır.  Bugüne doğru geldiğimizde ise, Youtube, Vimeo, Udemy ve Coursera gibi platformlarda online olarak sunulan ücretli ve ücretsiz eğitim videoları ile karşılaşıyoruz. Yeni teknolojilerin video prodüksiyonda kullanılmaya başlanması ile eğitim videolarının sadece mecraları değil formatları da değişmeye başladı. Uygun yazılımlar kullanıldığında, inanılmaz gibi görünen teknikleri kolaylıkla uygulamak mümkün hale geldi. Peki, mecra ya da formattan bağımsız olarak, iyi bir eğitim videosu nasıl hazırlanır? Hangi aşamalardan geçen bir eğitim videosu iyi kategorisinde yer alır? Tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Eğitim Videolarında Tasarımın Rolü

Söz konusu eğitim videosu olduğunda, videonun kendi karakterinden bağımsız olarak, amaç en başta verilmelidir. ‘Ne hakkında konuşuyoruz?’, ‘Bu videoyu izleyen kişi ne öğrenecek?’ sorusu en başta cevaplanmalıdır. Video içinde kullanılacak tüm tasarım öğeleri, videonun bir eğitim videosu olmasını sağlayacak şekilde kurgulanmalıdır.

Metin ile Görsel Uyumu

Zihnimiz, her yönden uyarıldığında kavrama çok daha hızlı gerçekleşir. Yazı tek başına belli bir yere kadar etki ederken, yazı ve görselin birlikte kullanıldığı durumlarda öğrenme daha hızlıdır. Yine aynı şekilde ses, görsel ve metin uyumu, maksimum öğrenmeyi mümkün kılabilmektedir. Eğitim videolarında tasarım öğelerinin rolü bu nedenlerle oldukça önemlidir.

Vurgu Noktaları

İzleyicinin dikkatini toplamasına yardımcı olmak ve önemli noktaları vurgulamak için tasarımı kullanmak, eğitim videosu oluştururken önemli bir aşamadır. Bu teknik ile eğitimi yapılan konunun daha iyi algılanması sağlanır.

Dikkat Dağınıklığını Azaltmak

Videonun içinde kullanılan her bir öğenin kullanıcı gözüyle değerlendirilmesi çok önemlidir. Dikkat dağıtıcı tasarım materyalleri ya da uyumsuz görsel ve metin kullanımı videonun tercih edilirliğini düşürebilir. Etkisini ve yararını azaltabilir. Çok estetik olan sinematografik öğeler, eğitim videosu için uygun olmayabilir ve kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyebilir. Eğitim videolarında önemli olan, konuyu aktaran en sade yöntemi kullanmayı başarabilmektir. Konu dışı bilgileri doğru şekilde ayıklayabilmek de tasarımın sadeliği kadar önemlidir.

Doğru Video Uzunluğu

İzleyicinin en sonuna kadar videoyu izlemesini sağlamanın yolu, doğru sürenin tutturulmasına bağlıdır. Zihinsel odaklanma süremizin ortalamasını alan, dünyanın en büyük online eğitim videosu sağlayıcısı MOOC verileri, bir eğitim videosunun en fazla 6 dakika, mümkünse daha kısa olması gerektiğini söylüyor. Bu durumda, en fazla 6 dakika olan videoları doğru şekilde başlıklandırmak da dikkat edilmesi gereken noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Önemli bilgileri 6 dakikaya sıkıştırmak için algılanmasına müsaade etmeden hızlıca geçmek, video kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Bu nedenle, eğitim iskeletini kurgularken, süre-konu bağlantısını doğru ayarlamak çok önemlidir.

Her Şey Hikayelerden Oluşur, Eğitimler Bile!

Eğitim içeriğini hikayeleştirmeyi başarmak, bir eğitim videosunu ‘iyi’ kategorisine sokan en önemli ölçütlerdendir. Duyguların da öğrenme sürecine dahil olmasını sağlayan bu teknik, izleyicinin öğrenmeye devam etme isteğini artıracaktır. Sadece anlatımla değil, tasarımın da doğru kullanımı ile hikayeler oluşturmak, videonun izleyici tarafından çok daha hızlı algılanmasını ve kolay kabul edilmesini sağlayacaktır.

Eğitim Videolarında İzleyicinin Rolü

Yazılı eğitim materyallerinin genelinde, öğrenen kişinin anlamadığı ya da önemsediği noktalara geri dönebilmesi en büyük avantajdır. Video eğitimler de tam olarak bu avantaj üzerine kuruludur. İzleyici, istediği noktaya geri dönüp, istediği kadar izleyebilir, durdurabilir ya da yavaşlatarak notlar çıkarabilir. Videoların kurguları, bu avantajı öncelikli tutarak yapıldığında ve önemli konu başlıkları video içinde doğru konumlandığında, kontrol izleyiciye verilmiş olur ve izleyici konu başlıklarına tıklayarak, istediği noktaya geri dönebilir. Kontrolü izleyiciye vermek, motivasyonun ve etkinin artırılmasındaki en kolay yoldur. Kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurarak hazırlanmış eğitim videolarının, tercih edilebilirliği yüksek olacaktır. Elbette, bu aşamada dengeyi sağlamak çok önemlidir. Kontrolün tamamen izleyiciye bırakıldığı videolarda, izleyici kaybolabilir ve öğrenme süreci yavaşlayabilir. Video içindeki eğitmenin liderliğinde sağlanan izleyici  kontrolü en tercih edilendir.

Sonuç olarak, eğitim videosu hazırlamak, her ne kadar kolay görünse de son derece ciddi bir sürece hakim olmayı gerektirir. Eğitimin içeriğini bilmeyen bir prodüksiyon ekibi doğru tasarım öğelerini kullanamadığında, çok kaliteli içerikler heba olabilmektedir. Ayrı bir uzmanlık alanı olarak ele alınması gereken bu video türü, doğru işlendiğinde ömür boyu erişim olanağı sağlayan çok önemli video materyalleri ortaya çıkarabilirken, yanlış ele alınan eğitim videoları ciddi bir emeğin boşa harcanması anlamına gelebilir.

Eğer ihtiyacınız olan eğitim videosu ise, konuda uzman olmayan hizmet sağlayıcıları tercih etmekten kaçınmak zaman ve maliyet olarak faydalı bir tercih olacaktır.

Yazan: İlknur Paksoy